Waarom dit boekje?
Een toevallige vraag van iemand naar de historie van de CPN-afdeling aan één van de schrijvers was de eerste aanleiding.
Die geschiedenis is nauwelijks gedocumenteerd.
De CPN werkte niet met notulen en verslagen; soms waren er besluitenlijstjes.
Tastbaar materiaal is er dus niet veel – misschien in de archieven van de Binnenlandse Veiligheids Dienst? - , maar het ijzeren geheugen van Toon Capel (96), die vanaf de oorlogsjaren betrokken was bij de CPN, maakt veel goed.
Ook werd een tiental mensen geïnterviewd over hun tijd in de CPN.
“Niet alles is te bewijzen, maar het verháál klopt”, zo stelden de auteurs tijdens de presentatie.
De geschiedenis van de CPN – en trouwens van politieke partijen in het algemeen – is het waard om te kennen en te bewaren. Ook van een plaatselijke afdeling, zoals in Purmerend.
Opdat die geschiedenis niet verloren gaat, en ter ondersteuning van het collectieve geheugen van Purmerend.
Als rode draad werd benoemd het behartigen van de belangen van de arbeidersklasse, strijd tegen het fascisme, waakzaamheid tegen oorlog en oorlogsdreiging.
En verder een nauwe samenhang tussen het werk in de gemeenteraad – met Karel Bakker had de CPN tussen 1970 en 1978 zelfs een wethouder – en het buitenparlementaire werk, dat zich ook vaak in de bedrijven en instellingen afspeelde.
Maar ook komt in het boekje het isolement van de CPN ter sprake, waarin de partij het grootste deel van haar bestaan verkeerde.
Op persoonlijk vlak leek dat nog wel mee te vallen, maar ook in Purmerend hadden CPN-ers te maken met een beroepsverbod, en was de CPN een aantal jaren niet welkom in de raadscommissies.
De nauwe band met de Sovjet-Unie en de verheerlijking van Stalin en diens politiek, die in het boekje niet erg ter sprake komen, hebben daar natuurlijk aan bijgedragen.
In de jaren zestig werden de verhoudingen genormaliseerd, en binnen de CPN kwamen langzamerhand ook andere thema’s zoals (vrouwen)emancipatie en milieu, meer aan bod.
Tot uiteindelijk de verschillen met de PSP en de PPR zo klein waren geworden, dat een samengaan met die partijen (in GroenLinks) mogelijk bleek, al waren lang niet alle CPN-leden het daarmee eens, en sloot een flink deel van hen zich niet aan bij de nieuwe partij.
“Tussen de mensen altijd” kost 10 euro, en is verkrijgbaar bij boekhandel Het Leesteken in de Zuidersteeg en bij de Museumwinkel/VVV in de Peperstraat.
In het Noordhollands Dagblad (Dagblad Waterland) van 5 november staat een groot interview met Toon Capel en Kees Kwadijk.