Gemeentebelangen, D66, GroenLinks en de fractie Schaaij constateren dat op het gebied van de opvang van asielzoekers en statushouders vooral re-actief wordt gehandeld.
Het gemeentebestuur reageert – al dan niet in het kader van de Veiligheidsregio – op hulpverzoeken van het Rijk, maar komt niet zelf met ideeën of een aanbod.
Purmerend heeft geen duidelijke uitgangspunten voor (nood)opvangbeleid van asielzoekers en statushouders.
De gemeente moet bij hulpverzoeken van het Rijk in zeer korte tijd omvangrijke beslissingen nemen, zonder goed voorbereid te zijn, zonder in gesprek te kunnen gaan met de samenleving, en heeft daardoor onvoldoende beeld over het draagvlak voor de beslissingen en over de maatschappelijke steun en inzet die te verwerven is, zo stellen de indieners van de notitie.
 
Het is goed en verstandig om te bespreken - en vervolgens ook vast te stellen - wat Purmerend zelf kan aandragen aan opvang en huisvesting, en niet te wachten op volgende verzoeken of opdrachten vanuit het Rijk.  

Daarbij kunnen ook de “spoedzoekers” en de dak- en thuislozen worden meegenomen.
Spoedzoekers, omdat ook zij urgent huisvesting nodig hebben en omdat er regelingen zijn voor projecten met een combinatie van statushouders en spoedzoekers.
Een dergelijke combinatie is nu voorzien voor de tijdelijke woningen op de plek van het vroegere politiebureau aan de Waterlandlaan.
Ook verdient het aanbeveling de opvang van dak- en thuislozen te betrekken in een zo integraal mogelijk plan. Dan worden zij niet uit het oog verloren. Deze opvang loopt via andere lijnen en via andere financiering, en hierbij is deels een ander soort opvang vereist, maar behoort wel deel uit te maken van het onderzoek en de gesprekken in de stad.

De notitie wordt op 17 november besproken in een gezamenlijke commissievergadering, en is te lezen via https://purmerend.raadsinformatie.nl/document/12005207/1/bespreeknotitie-GBP-D66-GL-Schaaij-masterplan-opvang-purmerend

Kleine kamer in de crisisnoodopvang met 3 bedden