Vooraf kreeg het gezelschap, raads- en commissieleden uit het hele politieke spectrum, van GroenLinks tot Forum voor Democratie, uitleg over het Werelderfgoed Beemster.
Ingegaan werd op het aanvragen en toekennen van deze status, en op projecten om het erfgoed breed onder de aandacht te brengen, zoals in het onderwijs.
Ook kan het Werelderfgoed een goede stimulans zijn voor cultuurhistorisch toerisme en voor de promotie van streekproducten.

Daarna kon de toren van de Keyserkerk worden beklommen. Daar heb je bovenin een fenomenaal uitzicht over de hele Beemster. Het Werelderfgoed moet je vooral van boven zien. Dan kun je het strakke verkavelingspatroon, de wegen met hun laanbeplanting en de dijk met de Ringvaart daaromheen in z’n totaliteit beleven.

Uitzicht over Werelderfgoed Beemster vanaf de toren van de Keyserkerk
Vanaf de toren van de Keyserkerk uitzicht op de strakke verkaveling

Dominee Nico Schroevers liet het gezelschap ook nog de zolder boven de kerk zien, en vertelde over de bouwhistorie en het interieur van de kerk.

Vervolgens werd een aanvang gemaakt met de rondwandeling.
In de inleiding waren al de kansen voor het toerisme ter sprake gekomen.
Eén van de ambities is het uitbreiden van het bezoekerscentrum, dat nu vooral een VVV post is.
Het zou een centrum voor historie en educatie in de Beemster moeten worden.
Knelpunt is de bereikbaarheid; als er (veel) meer bezoekers worden aangetrokken, zal een groot deel met de auto komen, en daar is bij het bezoekerscentrum geen parkeerruimte voor.

Foto van Bezoekerscentrum en VVV aan de Middenweg in Middenbeemster
Het huidige bezoekerscentrum aan de Middenweg

Aan de zuidzijde van de nieuwe wijk De Keyser werd stilgestaan bij de problematiek van het zwaar agrarisch verkeer.
Dat maakt nu gebruik van de ontsluitingswegen van de wijk De Keyser.
Iets dat door veel bewoners als een onveilige situatie wordt ervaren, met name in combinatie met fietsende jonge kinderen.
Er was sprake van een afzonderlijke rondweg voor het agrarisch verkeer – sommigen spreken zelfs van een toezegging – maar inpassing en financiering zijn niet zomaar geregeld.
Het is ook nog de vraag hoe een dergelijke rondweg zich verhoudt tot de status van het Werelderfgoed.

De Morgenweg en Hendricus de Goedeweg in Middenbeemster, met groenstrook ernaast
Zou hiernaast een mogelijke randweg voor agrarisch verkeer kunnen komen?

Ook in De Keyser kwam de vestiging van het Integraal Kind Centrum (IKC) aan de orde, met o.a. een gedeeltelijke overplaatsing van basisschool De Blauwe Morgenster.
Een deel van de omwonenden van de toekomstige school is niet gelukkig met de plek waar deze zal komen.

Foto van deelgebied 6 b  in Plan De Keyser: nu nog een grote hoop zand
Deelgebied 6 B zoals het er nu bij ligt. Hier ergens zou het IKC moeten komen.

Ambtelijk werd toegelicht dat er binnen deelgebied 6b. – nu nog een grote berg zand – geschoven kan worden met de exacte locatie, maar dat het verplaatsen naar een ander deelgebied niet meer mogelijk is.

Aangekomen bij de Rijperweg vroeg Piet van Huizen nog aandacht voor de uitritten vanuit de nieuw gebouwde woningen aan de Rijperweg, die over het fietspad gaan.

Zijns inziens was het beter geweest als er aan de zuidzijde van de sloot een parallelweg was gekomen, waarop die uitritten dan zouden uitkomen.
Maar de huidige uitritten zijn waarschijnlijk al lang geleden in de plannen vastgelegd en goedgekeurd.

Raads- en commissieleden tijdens hun rondwandeling in Middenbeemster op 2 september 2022
Een deel van het gezelschap raads- en commissieleden tijdens de dorpswandeling

Aan de orde kwam ook het gemeentelijke plan voor een “fietscarré”, waarmee fietsers een veilige verbinding tussen de vier kwadranten van Middenbeemster kunnen krijgen.
Dan hoeven ze niet meer per se via het smalle kruispunt Rijperweg – Middenweg, waar geen ruimte is voor een vrijliggend fietspad, en waar de krappe ruimte gedeeld moet worden met het autoverkeer, waaronder zwaar vrachtverkeer.
Een deel van de fietspaden van dit carré bestaat al; andere verbindingen moeten worden aangelegd of aangepast.

Piet van Huizen
Piet van Huizen met zijn geleidehond Obi

Tot slot maakte het gezelschap nog een rondje langs het voormalige gemeentehuis van Beemster. Het dient nu als tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Een dag eerder had wethouder Tijmstra, op verzoek van Piet van Huizen, uitleg gegeven over het groenonderhoud rond het gemeentehuis.
Dat is nu weer opgepakt, en Oekraïners werken hier zelf aan mee, niet als vrijwilliger maar als betaalde arbeidskrachten bij de plantsoenendienst.

Gemeentehuis van de voormalige gemeente Beemster, gezien vanaf de toren van de Keyserkerk
Het voormalige gemeentehuis, nu opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne